Sébastien Neirynck

Ondergetekende, links afgebeeld tijdens de finale tegen Derby.

  • Waarom Aston Villa?

Voor een dagtrip Canterbury nam je vroeger gewoon de boot vanuit Oostende. Op het einde van de dag mocht ik als beloning een voetbalshirt kiezen. Amper 7 lentes op mijn teller en pas beginnen voetballen kende ik slechts twee Engelse teams: Leeds Utd en Man Utd.

Gelukkig had dat klein sportwinkeltje niet zo’n grote voorraad kindershirts. Wat me wel paste, was een Groen-Zwart-Rood modelletje waar Muller op de borst prijkte. Iets beter dan niets natuurlijk.

Eens thuis bleek via Teletekst dat dit Aston Villa op een tiende plaats prijkte en ze enkele weken eerder de League Cup hadden gewonnen.

De eerste samenvattingen kreeg ik mee op het pas opgerichte VT4 en Supersport/Canal + liet me de eerste live wedstrijden meemaken vanuit de luie zetel.

  • Wat was je eerste Villa game?

Villa v Sheffield Wednesday op 28 december 1998. Een hardbevochten 2-1 overwinning waarop Villa als fiere leider het nieuwe jaar inging.

  • Je beste ervaring of herinnering als Villa fan?

Da’s een moeilijke. Gabby tot tweemaal toe in de slotfase de winnende goal zien maken op Small Heath springt meteen in gedachten. Ook de 0-2 op Arsenal was epic. Toen groeide écht het geloof dat die Champions League kon…

Verder natuurlijk de gewonnen finale van vorig jaar. Al was het meer van opluchting na zoveel maal Wembley mee te maken vanuit het verliezend vak. Eindelijk!

  • Wie is je favoriete Villa speler – vroeger en nu?

Hier had eigenlijk altijd Dwight Yorke moeten staan. Alleen voelde zijn vertrek als een eerste liefde die je een mes in de rug steekt. Gelukkig speelde Dion Dublin meteen eerste viool bij zijn overstap vanuit Coventry. Een topper, zowel als mens en als speler. Verder een eervolle vermelding voor James Milner, die reeds in zijn eerste uitleenperiode opviel om zijn werkkracht. Hoe hij dan in zijn afscheidsmatch tegen West Ham zich nog ontpopte als man v/d match, grote meneer.

Uit de huidige lichting moet ik waarschijnlijk wel Jack Grealish kiezen. Maar ik kan me er niet meer aan binden, gezien hij binnen een paar weken (geheel terecht) staat te pronken in een Man Utd-shirt.

  • Elk voetbalshirt heeft zijn verhaal. Welk is uw favoriet en waarom?

Het groen/zwart/rode uitshirt uit het seizoen ’93-’94 heeft natuurlijk veel sentimentele waarde.

Verder zijn de twee Hummels uit ’87-’89 pareltjes. Het home shirt heb ik inmiddels in mijn bezit (waar de lockdown al niet goed voor is), maar het away shirt blijft voorlopig een pipe dream.

  • Hoe ziet je Match Day ritueel er uit?

Ik ben graag zo’n vijftal uur voor de wedstrijd aanwezig. Eventjes een toertje rond het stadion en dan de pub in. Vroeger zaten we met de King Eddies en de Adventurers wel goed qua sfeervolle pubs, maar nu is het toch heel wat minder rond VP. Nooit fan geweest om te betalen om een pub binnen te mogen trouwens.

Na de wedstrijd is het meestal bekomen van weer een snertprestatie (het lot van een Villa fan). Een paar natjes, een balti en wat bijpraten met de locals maken uiteindelijk veel goed. De wedstrijd is 1 ding, maar een trip naar Villa is zoveel meer dan dat.

  • Wat verwacht je nog van dit huidige seizoen?

Het is een wonder dat we nog steeds aanspraak maken op het behoud. Gelukkig laten anderen ook steken vallen. Veelbelovend het seizoen gestart, om uiteindelijk nooit te recupereren van die zware thuisnederlaag tegen Leicester City.

Of we ons zullen redden zal afhangen van wat Watford doet tegen Norwich en Newcastle. Van Norwich wisten ze inmiddels te winnen, als ze dit overdoen tegen Newcastle lijkt het me game over. Of ’t zou moeten zijn dat we toch eens stunten tegen Man Utd.

  • Welke ploeg haat je het meest?

In mijn beginjaren was Birmingham City een beetje zoals Coventry nu is. Een lower league club ‘obsessed with the Villa’. Het was zo lang geleden dat beide ploegen tegen elkaar stonden, dat ze in onze ogen irrelevant waren geworden.

Maar dan die fameuze ‘Enckelman’-game. Hun haat spatte zelfs van het TV-scherm… En wandelingen naar het City Centre na een wedstrijdje op St. Andrews, maakt hen ook niet bepaald veel leuker.

Soms kom je ook af en toe een aimabele Bluenose tegen, dus uiteindelijk heb je meer respect voor zo iemand dan glory hunters bijvoorbeeld.

  • Volg je nog een andere club buiten Villa?

Engeland, liefst aangevuld met zoveel mogelijk Villans.