When Sunday comes

Komende zondag is het eindelijk de harde realiteit. De eerste competitiewedstrijd van Villa buiten de hoogste afdeling sinds 1988. Toen slaagde Graham Taylor erin om het verblijf in het vagevuur van tweede klasse te beperken tot één seizoen. Voor fans zoals ondergetekende – die amper gepureerde patatjes mochten eten ten tijde van Spink, Birchy en andere David Platts – gaat zondag een hele nieuwe wereld open.792981-1

Was het nu West Ham, Newcastle, Blackpool of andere Wigans, er vloeiden elk jaar rond de mei-maand tranen op Match of the Day. Degradatie moet verschrikkelijk zijn, dacht ik telkens. Het voelde evenwel – los van het feit dat degradatie reeds begin januari beklonken was – eerlijk gezegd aan als een opluchting. Aston Villa had de laatste jaren een soort van ‘too big to go down’-gevoel rondom zich opgebouwd, maar de Premier League is onverbiddelijk. Van League One-spelers, tot overbetaalde prima donna’s naar onervaren Franse huurlingen. Het maakte allemaal geen verschil uit. Villa was een ploeg van ‘losers’ geworden, een gevoel die tot diep bovenaan de bestuurskamers was doorgedrongen.

“Opgelucht,” zei ik dan. Eindelijk verlost van de verplichte roll-overs tegen Man Utd, Arsenal of Chelsea. “Hello again,” aan de ploegen uit mijn kindertijd. Aan ploegen zoals Leeds Utd, Nottingham Forest of Ipswich Town kan ik nog levendig herinneringen ophalen. Dit geldt ook voor de tegenstander van komende zondag. Het Sheffield Wednesday van Wim Jonk en Benito Carbone was de tegenstander in mijn allereerste wedstrijd op Villa Park. Happy days.

Happy days is dan ook de hoop voor deze campagne. Weg met het defaitisme en de talrijke verbrodde weekends. En ja, veel zelfverklaarde experten zien ons opnieuw een zwaar en teleurstellend seizoen tegemoet gaan. Of als je Wednesday-fans moet geloven, spelen we zondag tegen het Brazilië van Pélé in plaats van tegen toppers als Steven Fletcher en Barry Bannan. Akkoord er zijn nog veel vraagtekens. Nieuwbakken eigenaar Tony Xia en manager Roberto Di Matteo moeten hun woorden nog omzetten in resultaten, maar een ploeg met de standing van Aston Villa moet altijd de ambitie hebben om automatische promotie af te dwingen.

Zondag wacht dus een lastige klip naar Hillsborough. De verliezende play-off-finalist kwam versterkt uit het tussenseizoen en zal tot op het eind meedingen voor de prijzen. Na een twijfelende voorbereiding een goede waardemeter voor Di Matteo en zijn manschappen. Just make us proud again.

Come on me babbies!

Dit bericht werd geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s